Het verhaal achter onze Serranoham

Ons verhaal

Onze chauffeur Bouke gaat graag samen met zijn vrouw in hun camper richting Spanje. Ze vertrekken vanuit Nederland en pakken de prachtige kustwegen van Frankrijk ook mee. De eindbestemming is het prachtige  Andalusië, ook wel Andaloesië genoemd. Eén van de zeventien autonome gemeenschappen van Spanje.

Na 1,5 dag rijden hebben ze Sevilla bereikt, de hoofdstad van Andalusië.
Ze parkeren de camper op hun verblijfplaats en trekken de stad in. Bij aankomst op het terras worden er 2 glazen wijn en een borrelplank besteld.Daarna genieten ze van de heerlijke borrelplank en zijn vooral erg enthousiast over de serranoham en vragen waar deze vandaan komt. De ober vertelt over zijn neef die de serranoham met veel passie produceert in de Spaanse bergen van Andalusië. Bouke is gelijk enthousiast geworden en denkt: “Dit zal heerlijk zijn op de broodjes van wie vult uw broodtrommel.” Hij praat nog een tijdje met de chef over dit heerlijke product en hij krijgt een kaartje van het adres van zijn neef. Een paar dagen later trekt Bouke samen met zijn vrouw de Spaanse bergen van Andalusië in. Na een prachtige autorit bereiken ze hun bestemming. Ze kregen door, van de chef van het restaurant, dat ze moesten vragen naar Juan. Ze spreken de eerste voorbijganger aan en vragen naar Juan. Er komt een man op leeftijd hun kant op gelopen en vertelt met veel passie en trots over zijn product. Juan vertelde onder andere dat de serranoham afkomstig is uit de bergachtige regio van Andalusië. Ze drogen de gezouten ham in de berglucht. Daar komt de term serrano ook vandaan: serrano is Spaans voor gebergte. Nadat de verse ham in een pekelblad met kruiden negen maanden lang heeft gerijpt, neemt de vochtigheid af. Dat komt omdat de ruimte langzaam tot 30 graden toeneemt, waardoor de ham uitdroogt. Bouke is verbaasd wanneer Juan dit allemaal aan hem verteld. Wat een hoop werk voor een stukje vlees, maar wat een bijzonder proces!

Na een heerlijke vakantie vervolgen ze hun weg weer naar huis. Als de werkweek van Bouke weer begint, stapt hij vroeg in de ochtend in zijn auto op weg naar ‘wie vult uw broodtrommel’.
Bij aankomst loopt hij gelijk naar de chef toe om hem te vertellen over het
lekkers wat hij heeft geproefd op vakantie. De chef is gelijk enthousiast, ‘dat is een fantastisch idee’! En zo gezegd, zo gedaan. Onze heerlijke‘meergranenbol met serranoham en tapenade’, is sindsdien een groot succes! En Bouke heeft ook niks te klagen, want die haalt trouw elke maand een nieuwe voorraad op in het prachtige plaatsje Andalusië, bij zijn grote vriend Juan.

Beetje een gek verhaal hè, bij Wie Vult Uw Broodtrommel maak je het allemaal mee. 

Comments

Leave your comment